Koulutuksen sisältö:
- Aika verkkainen etenemistahti.
- Alku lähti hiukan hitaasti. Tietysti ohjelmointi taito ei ollut esitietona joten se on ymmärrettävää
- Asioita olisi voinut mahduttaa kurssille enemmän menemällä ihan perusasiat hiukan pintapuolisemmin.
- Vaikka RF olikin tuttu jo vuosien takaa, sai kurssilla hyvin palauteltua mieleen perusteita sekä opittua uusia kikkoja.
- Etenemistahti oli juuri oikeanlainen ja asiat käytiin perinpohjaisesti läpi sekä huomioitiin osallistujien kysymykset.
- Kurssilla käsiteltiin perusasiat hyvin ja selkeästi ja vetäjä selvästi osasi asiansa, kiitos siitä hänelle. Mutta alussa meni liikaa aikaa asennuksiin, vaikka osa ohjelmista oli jo koneella valmiiksi. Mielummin joko niin, että kurssikoneet olisivat olleet asennettuina täysin valmiiksi ja mukaan olisi saanut kunnon asennusohjeet mahdollisine ohjeineen yleisistä asennusongelmista tai sitten niin, että kaikki ottavat kurssille oman koneensa mukaan ja sitten asennetaan niille systeemi ihan nollasta, jolloin olisi sitten itsellään ollut toimiva systeemi kurssin jälkeen. Samoin mielestäni käytettiin vähän turhan paljon aikaa siihen, miten saman testin voi kirjoittaa siten, että se näyttäisi mahdollisimman selkokieliseltä esim. esimiestasoa varten. Epäilen, että harva esimies haluaa lukea testitapauksia, jotka ovat muodossa ”Avataan selain, kirjoitetaan käyttäjätunnus jne.” Ainakin omasta kokemuksestani ylemmällä tasolla ollaan aika vähän, jos ollenkaan kiinnostuneista testitapauksista. (Nokialla kaikkein vähiten!). Olisin myös kaivannut laajempaa esimerkkiä sovelluksesta, jonka testauksessa Robotia on käytetty, jotta olisi nähnyt paremmin, mitä Robotin avulla oikein voi testata (ihan vaan perusjuttuja kuten tietojen lisäykset, haut ja muokkaukset). Ei välttämättä itse olisi tarvinnut mitään isompaa kokonaisuutta koodata, vaan katsoa mallia jostain vähän järkevämmästä esimerkistä kuin lomapäivien laskemisesta tai laskimesta. Login-ikkunan automatisoi helposti millä työkalulla tahansa, mutta jo erilaisten valikkojen valintalistojen kanssa saa helposti alkaa joutua kikkailemaan. Nyt jäi vähän sellainen vaikutelma, että Robot taipuu webbipuolella lähinnä vain buttonien klikkailuun ja tekstin kirjoittamiseen kenttiin ja kaikki vähän monimutkaisempi pitää koodata omiin kirjastoihin.

Kouluttaja, koulutusmateriaali ja harjoitukset:
- Asiat esiteltiin hyvin. Rauhallinen, asiantunteva ote ja hyvä tempo.
- Harjoitukset olivat helposti ymmärrettäviä ja kouluttaja osaa asiansa.
- Kouluttaja hallitsi asiat hyvin. Harjoitukset tuki hyvin opetettavaa asiaa.
- Kurssin aikana ei juuri mitään materiaalia käyty läpi (vain muutama kalvo). Materiaali oli tarkoitus olla saatavilla esimerkkeineen jälkikäteen, kun vetäjä on materiaalia ensin vähän siivonnut ja tehnyt jotain lisäyksiä. Ainakaan vielä ole saanut ilmoitusta siitä, että materiaali kannattaisi hakea. Siksi em. kohtaan olen laittanut ykkösen, kun en vielä tiedä, millaista materiaali on.

Koulutusjärjestelyt:
- Ei tietoa tarvitsiko oman koneen mukaan
- Koneissa saisi olla toinenkin näyttö tukemaan perinteistä dokumentaatio - työ -ruutujakoa. Myös luennoitsijan koneessa

Suosittelu:
- n = 8
- 5 osallistujaa suosittelisi koulutusta kollegalleen
- 3 ei osannut sanoa

Uudet koulutustarpeet:
- jatkokurssi