Sisältö, taso ja eteneminen
- Aika nopeasti edettiin. Siinä oli sitten vaikea seurata, kun piti samalla yrittää saada koodi toimimaan. Ehkä, jos on tarkoitus käydä näin paljon asiaa läpi, niin silloin ei välttämättä kannattaisi tehdä tehtäviä, jotka ovat toisistaan riippuvaisia. Tai sitten voisi aina seuraavaan tehtävään siirryttäessä tukeutua malliratkaisuun.
- Koulutus oli muuten hyvä, mutta etenemistahti oli ajoittain niin kova, että en ehtinyt saada osaa harjoituksista toimimaan kun opettaja jo juoksi seuraavaan asiaan.
- Tuntui, että useamman päivän kurssi oli supistettu 2:n päivään.
- Kurssilta ei saanut oikein mitään kokonaiskuvaa vaan yksittäisiin asioihin keskityttiin liikaa. Esimerikiksi se, miten timeri tehdään, ei tunnu hirvän oleelliselta, kun vielä kokonaiskuva, miten kaikki liittyy toisiinsa on hakusessa. Kiva tietää, että sellainen on olemassa, mutta se on aika helppo googlata, kun sitä tarvitsee. Jäi vähän epäselväksi, mihin sitä olisi tarvittu.
Sen sijaan on helppo keksiä mihin beanseja, millä on state, tarvitsee, mutta niitä ei käyty oikeastaan ollenkaan läpi.
Ensimmäisenä päivänä keskityttiin vähän turhan kauan select-lauseiden kirjoittamiseen Stringiin. Jos on kirjoittanut joskus SQL:ää, niin asiassa ei ollut juuri mitään uutta. Sen sijaan Criteria APIa olisi ollut kiva kokeilla, koska se oli oikeasti jotain uutta, mutta se ohitettiin sivulauseessa.
Toisena päivänä aloitettiin tekemään foorumia, missä on viestejä, jotka kuuluvat alueeseen ja joilla on kirjoittaja. Hyvä. Mutta loppupäivä keskityttiinkin siihen, miten saan haettua tietokannasta kaikkia alueet ja henkilöt.
Se on tietenkinn yksinkertaisin käyttötapaus, mutta siitä ei saa täysin hyvää kuvaa, miten asioita käytettäisiin oikeasti. Olisin toivonut, että oltaisiin käsitelty nimen omaan viestejä ja haettu esimerkiksi kaikki tietyn käyttäjän tai alueen viestit. Tämä on lähempänä oikean elämän käyttötapauksia.
Lisäksi olisi ollut mielenkiintoista kuulla miten pidetään yllä tietoa siitä, kuka käyttäjä on ja muuta sellaista monimutkaisempaa oikeaan foorumiinn liittyviä asioita, jotka tuovat esille miten asioita käytetään ihan perus esimerkkiä monimutkaisemmassa tapauksessa. Myös se, miten useamman sivun yhtenäinen kokonaisuus tehdään, olisi ollut mielenkiintoista.
Esimerkiksi että joku nappi tai automatiikka siirtää toiselle sivulle. Voi tietenkin olla, että nämä asiat eivät kuuluneet kurssin asiaan, mutta silloin kurssin esimerkkejä, asiaa ja tehtäviä pitäisi ehkä kohdentaa niin, että ne keskittyvät asioihin, jotka eivät vaadi näitä. Näitä asioita kuitenkin sivuttiin koko ajan menemättä niihin. Esimerkiksi myöskin poikkeusten hallinta jätettiin kokonaan väliin.
Kurssin jälkeenkin jäi vähän epäselveksi JSP:n, servletin, faceletin jne suhde toisiinsa.
Kurssista saisi enemmän irti, jos keskityttäisiin johonkin selkeään kokonaisuuten (esim. miten foorumi sivusto tehtäisiin viestin oikean luomisen ja näyttämisen kanssa) sen sijaan että tulisi hirveästi erillisiä pieniä palasia, joista on vaikea nähdä kokonaisuutta.

Kouluttaja, materiaali ja harjoitukset
- Materiaalissa oli jsf-pages aika heikosti käyty läpi, mikä hankaloitti harjoitusten tekemistä. Samoin web services puuttui. Varsinkin web services -asiasta olisi ollut kiva saada materiaalia.
- Osaavan tuntuinen opettaja. Selkeästi tiesi aiheesta paljon. Materiaali oli ihan hyvä ja paljon esimerkkejä.
- Aika monta kertaa opettaja navigoi niin nopeasti kehitysympäristön valikoissa ja kirjoitti koodia niin nopeasti että oli mahdotonta pysyä perässä kun olisi pitänyt tuijottaa valkokangasta koko ajan ja samalla toistaa temput omalla työasemalla
- Aikataulu oli tiukka ja kun tuli jokin ongelma (esim. kun ei tiennyt, että jossain vaiheessa piti tietokannan taulut poistaa), meni liikaa aikaa sen selvittämiseen ja jotain meni ohi.

Koulutusjärjestelyt
- Videotykin kuva voisi olla tarkempi. Valaistus hieman huono.
- Järjestelyt olivat hyvät!

Uusia koulutustarpeita
- Kyllähän tästä aiheesta voisi hyvin toisen kurssin käydä. Erityisesti jäi kiinnostamaan sivuston tekeminen: miten sivut kytkeytyvät toisiinsa, miten tieto säilytetään stateful beaneissa, miten komponentit pitäisi oikeasti laittaa sivulle, mikä on JSP:n suhde käyttämiimme juttuihin, milloin mitäkin tekniikoita kannattaa käyttää...

n=9/10