Sisältö, taso ja eteneminen
- Aika paljon keskityttiin Scrumiin, mutta toisaalta se tehtiin aika hyvin laadunhallinnan näkökulmasta. Sisältö avasi silmät sille, että laatu tulee prosessista. Etenemistahti oli hyvä.
- Vähemmän olisi voinut olla teoriaa ketteristä menetelmistä (minusta nämä pitäisi tietää jo, kun tulee kurssille), ja sen sijaan olisi voinut olla enemmän konkreettisia esimerkkejä laadunhallinnasta erilaisissa ketterissä projekteissa.
- Scrum on meillä käytössä, joten tuntui, että sitä (sen perusasioita) käsiteltiin omalta osaltani turhan paljon, koska asia oli itselleni todella tuttu.
- Sisältö sopi meille paremmin, kuin mitä ilmoittautumisen yhteydessä ohjelmasta pystyi päättelemään!
- Oli hyvä, kun kaikki pystyi kysymään kesken ohjelman ja pystyttiin myös palaamaan ja tarkentamaan tiettyjä juttuja. Loppu meni tosi haipakkaa. Mutta sain taas lisävarmuutta omaan tekemiseen! (ja sehän on tärkeintä!)
- Kiinnostavimmat asiat oli jälkipuoliskolla. Laatujohtamis-osiossa oli aika nopeasti raskasta teoriaa osaamattomalle (ja myös johdannossa, esim. standardit). Scrum-osio oli hyvä. XP-osio hyvin ohit siihen verrattuna.
- Aihealue oli laaja päivän koulutukseen.
- Kahvitauon jälkeinen osa mentiin aika vauhdikkaasti.
- Scaling software agility (?) jäi liian teoreettiseksi, käytännön malleja lisää. Turhan paljon referointia kirjoihin vs. käytännön oppeja yrityksissä.
- "Lyhyesti taustasta" oli aika pitkä.. Kun loppupäivästä asioita mentiin kovalla vauhdilla.
- 1/2 koulutuksesta käytettin ketterien menetelmien kuvaamiseen. Ainakin minulle jäi epäselväksi, mitä se laadunhallinta tässä on. Jäi sellainen kuva, että jonkin tuotekehitysmenetelmän fundamentaali toteuttaminen = laatu.
- Koulutus painottui enemmän ketteriiin menetelmiin ja niiden perusperiaatteisiin kuin laadunhallintaan.
- Osa melko tuttua, mutta paljon uutta.

Kouluttaja, materiaali ja harjoitukset
- Kouluttaja oli todella hyvä ja asiantunteva. Asiat esitettiin selkeästi ja ymmärrettävästi.
- ei ollut harjoituksia
- Tosi asiantunteva kouluttaja. Ihan aina ei vastaus osunut silti kysymyksen ytimeen. Uskottava ja mielenkiintoinen kouluttaja.
- Olisin supistanut materiaalia ja scopea keskittyen erityisesti testausasioiden sisällyttämiseen agilen "sekaan" käytännön tasolla, Kouluttajan asiantuntemus oli erinomaista! Suorastaan ylivoimaista. :-) Materiaali oli kouluttajalla väreissä, mutta koulutettava sai mustavalkoisena. Värilaserin käyttö olisi lisännyt luettavuutta.
- Kouluttaja erittäin hyvin sitoi asioita takaisin jo käsiteltyyn. Muutenkin hän toi hyvin uudenlaista näkemystä ja ajatuksia ketteryyteen ja laatuun liittyen. Sain paljon ajatuksia vietäväksi ja viestitettäväksi meillä organisaatiossa eteenpäin.
- Ei juuri harjoituksia, mutta hyvin vuorovaikutusta koulutettavien kanssa.
- Paljon asiaa "juosten". Ellen olisi tuntenut asioita pitkälti ennalta, omaksumis/seuraamiskykykapasiteetti ei olisi riittänyt. Nyt toimi kuitenkin loistavasti kertauksena / ajatusten kirkastajana.
- Oppikirjatasolla kouluttaja tuntui osaavan asiansa hyvin. Monessa kohtaa kävi kuitenkin selväksi, ettei hän tiedä, mikä toimii käytännössä ja mikä ei. Alussa tuli muutamia hyviä pointteja, joita hain tästä koulutuksesta. Ketterien menetelmien koulutuksena tämä olisi saanut paremman arvosanan. Laadunhallinta unohtui.
- Musta-valkotuloste esitysmateriaalista oli osittain vaikealukuinen.

Koulutusjärjestelyt
- Koulutustilassa oli mielestäni liian himmeä valaistus.
- Videotykin kuva hieman suttuinen ja pieni. Muuten +++
- Teelle olisi kiva, jos olisi isoja kuppeja - kuten yleensä tapana on. Materiaalin printtaus "pure black & white"! Vettä olisi voinut tuoda iltapäivän aikana lisää. Ravintolan käsitys kasvisruoasta  oli valitettavasti se tyypillinen eli "jätetään liha pois". Missä olivat tasapainoiseen ateriakokonaisuuteen tarvittavat proteiinit?
- Hyvin toimivat tilat.

Uudet koulutustarpeet
- Scrumban in practise, Lean in sw development in practise
- Lean development, laadunhallinnan ja ketterien menetelmien markkinointi yrityksen johdolle