10/14 vastaajasta suosittelisi koulutusta kollegalleen.

Sisältö ja etenemistahti

- Taso, kouluttaja ja etenemistahti OK. Sisältöön olisin halunnut enemmän prosessiväylää, oli nyt pitkälti keskittynyt "vanhaan" sanomavälitykseen. Olisimme esim. voineet BPMN:lla mallintaa prosessin, "kääntää" siitä BPEL-prosessin ja suorittaa sitä prosessiväylässä (joka olisi voinut käyttää demo-palvelujen rajapintoja).
- Kurssin nimi oli alunperin muistaakseni "Järjestelmäintegraatiot". Muistaakseni siinä ei ollut jatkoa "...using Java technologies." Java OK, mutta olisin enemmän kaivannut tietoa Integraatio patterneista yms.
- Kurssin taso oli helppo. Käytetyt teknologiat olivat ennestään enemmän tai vähemmän tuttuja, mutta muutama tuntemattomampi löysi myös mukaan. Asioihin ei syvennytty liiaksi mikä oli yleiskuvan saamisen kannalta hyvä, demot olisivat joissain tapauksissa voineet olla monipuolisempia. Yhteenvetona etenimistahti oli sopiva, mutta useampia teknologioita olisi voinut käsitellä.
- Suurin osa asioista oli jo varsin tuttuja. Suurin hyöty oli lienee itselle tuntemattomien toteutusvaihtoehtojen läpikäyminen, mutta toisaalta ne eivät suuresti auta juuri tämän hetkisissä työtehtävissä.
- Tahti ehkä liian nopea, varsinkin jos jotain jäi miettimään vähän niin missasi pari riviä kontentista. Tosin läpikäytävää asiaakin oli melkoisesti. Ehkä aluksi kouluttaja olisi voinut painottaa että ei tarvitse yritää samaa kuin minä kun käydään läpi pikatahtia.
- Paljon asiaa laidasta laitaan, nopea tahti. Hyvä materiaali. Kokonaisuutena toimi hyvin, joten en keksi juuri mitään parannettavaa tai "hiottavaa".
- Kokonaiskuva ok, ehkä liikaa webservice asioita, enempi camel+activemq.
- Kurssi siälsi niin paljon jo tuttua asiaa, että oli hieman vaikea jaksaa pysyä tarkkana koko ajan.

Kouluttaja ja materiaali

- Hyvä kouluttaja kaikin puolin.
- Harjoitukset painottivat Mavenia*(ei kurssin aiheena) ja Apache servicemixia. Muuten harjoitukset olivat valmiiksi tehtyjä ja läpiluvun jälkeen tehtyjä.
- Molempien päivien (to ja pe) läpikäytävät esimerkkikoodit olisi voinut olla saatavilla jo torstaina, nyt osa piti importoida erikseen perjantaina.
- Erittäin asiantunteva kurssinvetäjä. Materiaali kattavaa.

Järjestelyt

- Tieto koulutuksen varmistumisesta olisi voinut tulla aiemmin.
- Asennukset oli vähän kesken koulutuksen alkaessa mutta muuten ympäristöissä ei valittamista.
- Windows update oli uhohtunut päälle -> oli aiheuttanut päivityksen ja koneen bootin yön aikana.
- Hyvin toimiva paketti.

Uudet koulutustarpeet

- Ei välttämättä juuri tämä koulutus tuonut esiin.. mutta näkisin yhtenä koulutustarpeena tietoturvaan liittyvät kysymykset (erityisesti Javaan liittyen). Security mainitaan lähes jokaisella teknologiakurssilla yhtenä osa-alueena, joka sitten kuitenkin sivuutetaan nopeasti koska se on niin riippuvaista toteutuksesta (esim. Java EE:n suhteen Weblogic, Websphere, Glassfish jne). Ehkä olisi kuitenkin käydä niitä läpi yhtenä omana kurssinaan? Ja onhan niissä joka tapauksessa tiettyjä käytäntöjä jotka ovat yhteisiä ja jotka tulisi ottaa huomioon.